Home Vereniging Agenda Informatie Leden Scripties Contact
Barolo, een grote wijn in perspectief barolo, een grote wijn in perspectief
Ron Andes (2004)
Link

Samenvatting
Samengevat kan men constateren, aan de hand van diverse invalshoeken, dat de wijnen van Barolo bij de groten der aarde behoren.
Het is gebleken uit de geraadpleegde literatuur dat Barolo hoog in aanzien staat. Toonaangevende wijnpublicisten hebben de unieke eigenschappen bevestigd die Barolo tot een grote wijn maakt. Aan de hand van citaten van de invloedrijkste schrijvers van de 20e eeuw, zoals Jancis Robinson, Michael Broadbent, Robert Parker, Oz Clarck en Burton Anderson worden de kernpunten vanuit verschillende oogpunten weergegeven. Informatieve gesprekken met producenten hebben aangetoond dat men altijd probeert een grote wijn te maken. Men is zich bewust van de bevoorrechte positie die men dankt aan de unieke terroir van Barolo. Welke methoden de wijnmaker verkiest, traditioneel of modern, de uitkomst is gelijk gebleken. Er werd gesteld dat de habitat en wijnmaker volledig in de wijnen herkenbaar moesten zijn. Dankzij de proefsessies is dit keer op keer geconstateerd. De proeverij bevestigde ook de voorspelde lange levensverwachting.
De rijke geschiedenis, die een chronologische opeenstapeling van kwalitatieve verbeteringen toont, maakt het gebied uniek. De nebbiolodruif is een zeer nobele druif, die exclusief in Barolo wordt gebruikt en daar kleine wonderen verricht. Zij is zonder meer herkenbaar in de wijn, zonder te overheersen. Hoewel er sprake is van meerdere bodemsamenstellingen worden de karakteristieken in de wijn terug gevonden. Ook de steeds wisselende invloeden van ieder oogstjaar zijn terug te vinden in de wijn, waardoor iedere jaargang Barolo uniek is. Barolo is dankzij de inspanningen van de producenten een grote wijn met een eigen persoonlijkheid.
Zoals in de literatuur staat geschreven, bestaat er geen vergelijkbaar gebied op aarde met een zodanig diversiteit aan stijlen. De grondslag hiervoor ligt bij de wijnmakers. Barolo dankt zijn unieke karakter aan de zeldzame combinatie van ideale omstandigheden.
De levensverwachting van Barolo is zeer hoog. Diverse schrijvers hebben hele studies gemaakt over de levenscyclus van Barolo. Michael Broadbent sprak lovend over een Barolo uit 1931 die hij geproefd had. Sheldon Wasserman was lyrisch over een 1908 Barolo van Ceretto. Massimo Martinello heeft in zijn gepubliceerde proefbevindingen aantekeningen aangehaald van Renato Ratti. Zelfs een Barolo uit 1868 werd positief omschreven, terwijl een andere Barolo uit eind 19de eeuw nog behoorlijk wat kracht vertoonde. Barolo’s gemaakt na de omslag van 1970 hebben deze kwalitatieve eigenschap behouden. Zoals ook in de proefsessies werd geconstateerd kan een goed gemaakte Barolo, zowel traditioneel of modern, 20 jaar of langer meegaan.
Emile Peynaud heeft eens gezegd dat om de beste wijn ter wereld te maken alleen de beste druiven nodig waren. Deze druiven zijn voorhanden in Barolo, afkomstig van één druivenras. En zoals met zo vele dingen in het leven geldt ook hier: in de beperking herkent men de meester. De wijnmakers hebben veel ervaring en ze bezitten over een gedegen kennis van de vinificatie. Naast hun eeuwenoude traditie beschikken zij over een bijzonder intuïtie. Alle ingrediënten zijn aanwezig. Zoals Angelo Gaja al zei dat er in hooguit twee procent van de wijngaard van de wereld grote wijnen gemaakt worden. Barolo hoort daar zeker bij